3.4 Redegjørelse Åpenhetsloven ved Sande Gård

Åpenhetsloven

Introduksjon
Sande Gård AS som er omfattet av åpenhetsloven har plikt til å redegjøre for sine aktsomhetsvurderinger. Redegjørelsen skal offentliggjøres, og være lett tilgjengelig på virksomhetens nettsider. Redegjørelsen skal oppdateres og offentliggjøres innen 30. juni hvert år og ellers ved vesentlige endringer i virksomhetens risikovurderinger. Den skal underskrives i tråd med reglene i regnskapsloven § 3-5. Formålet med redegjørelsen er å gi allmennheten innsikt i virksomhetenes nøkkelfunn i aktsomhetsvurderingene, og hvilke tiltak som er iverksatt. Om dere ønsker å lese dette som PDF så kan dere gjøre det her

1. Generell informasjon, våre retningslinjer og rutiner
Sande Gård AS driver salg av varer som olje, maling og kjemi.
Produktene våre selges til privat og offentlig sektor, industri, sjøfart og landbruk.
Transport av våre produkter blir utført med egne biler og innleid transport.
Vår virksomhet foregår i Norge. Sande Gård AS er lokalisert i Sola Kommune i egne lokaler.
Sande Gård AS er opptatt av å være en aktør med søkelys på ansvarlighet i alt vi driver på med. Åpenhetsloven har som formål å fremme menneskerettigheter og arbeidsforhold i næringslivet. Sande Gård AS er pliktet etter åpenhetsloven å utføre vurderinger og tiltak som kan påvirke negativt ihht. prinsipper som bygger på OECDs retningslinjer og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.
Sande Gård AS har valgt å utføre leverandørundersøkelser (leverandører over 1MNOK) må dokumentere/svare ut hvilke rutiner som foreligger ihht. Menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Ut fra leverandørundersøkelser blir våre leverandører vurdert i henhold til kravene som foreligger. Vi utfører risikovurderinger av alle undersøkelser, funn i undersøkelsene som kan knyttes til risiko for negative påvirkning av grunnleggende menneskerettigheter, arbeidsforhold og miljø, ønsker vi å bidra til at leverandør kan rette opp/løse situasjonen for eventuelle brudd for fremtiden. Som konsekvens om brudd ikke blir rettet opp i kan Sande Gård AS terminere avtale med leverandør.

2. Kartlegge og vurdere risiko
Sande Gård AS har kartlagt risiko ved egen virksomhet med gjennomgang arbeids-/hviletid, lønn, trakassering, innleie, varslervern m.m. Risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold er vurdert som lav.
Sande Gård AS er sertifisert Miljøfyrtårn, og forpliktet til å følge opp våre leverandører. Dette er et arbeid som pågår over flere år, og revideres årlig med sikte på kontinuerlig utvikling. Sertifisering krever gjennomgang av virksomhetens produkter og tjenester, samt tilbakemelding på hvordan virksomheten etterlever lover og regler.
Vårt interne styringssystem ivaretar alle tjenesteområder og prosesser som er nødvendig for
vår drift. I tillegg til årlig revisjon av tredjepart i forbindelse med Miljøfyrtårn -sertifisering har noen av våre største kunder har også jevnlige revisjoner for å påse at vi etterlever deres forventninger.
Vi leverer også våre tjenester til flere offentlige virksomheter, som jevnlig følger opp sine leverandører med krav til dokumentasjon på etterlevelse av lover og regler.

Vi kartlegger løpende alle våre leverandører og forretningspartnere, og har utarbeidet metodikk for kartlegging, og for i fremtiden å vurdere nye samarbeidspartnere.
Sande Gård AS har lagt til grunn at våre forpliktelser etter åpenhetsloven knytter seg til
leverandørkjeden fra råvare til vårt salgsprodukt. Dette følger av Prop. 150 L (2020-2021) som sier at leverandørkjeden kan være både underleverandører og forretningspartnere av disse «så lenge deres innsatsfaktorer inngår i virksomhetens (dvs. pliktsubjektets) produksjon». Det avgrenses derfor mot senere salgsledd.
Vi utfører løpende risikovurderinger knyttet til risiko for negativ påvirkning av grunnleggende menneskerettigheter, anstendig arbeidsforhold, miljø og bærekraft. Vi har i år vurdert at leverandører og forretningspartnere med kontrakter på over 1 MNOK med Sande Gård AS skal vurderes nærmere. Dette sett i lys av størrelsen av vår virksomhet, og vår evne til påvirkning.

Våre leverandører og forretningspartnere er vurdert ut fra 6 parametere

1. Type virksomhet/bransje/geografi
2. Størrelse på kontrakten med Sande Gård AS
3. Virksomhetens sertifiseringer
4. Dokumentasjon på samfunnsansvar
5. Vår relasjon og erfaring til leverandøren
6. Vår mulighet til påvirkning

Bransjene vi operer i er store aktører, med behov for leveranse av bulk-produkter. Våre leverandører og forretningspartnere er i all hovedsak norske, noe som senker risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold betraktelig.

3. Funn fra våre aktsomhetsvurderinger
Vi har per dags dato ikke avdekket brudd eller særlige utfordringer hos våre leverandører.
Vi har kartlagt våre leverandører over (1MNOK). Basert på offentlig tilgjengelig informasjon og leverandørundersøkelser, har vi så langt ikke avdekket brudd eller vesentlig risiko for brudd på retningslinjer- eller menneskerettigheter.

4. Våre tiltak
I de tilfeller vi er usikre på om våre leverandører og forretningspartnere overholder grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold stilles det krav til
redegjørelse og dokumentasjon.
Mangel på tilfredsstillende dokumentasjon vil gi reaksjoner fra Sande Gård AS. Vårt mål er å løse slike situasjoner ved samhandling med leverandøren eller forretningspartneren, ved å oppfordre til å minimere risikoen ved å legge om praksis og gjenopprette eventuelle brudd. I ytterste konsekvens vil alvorlige menneskerettighetsbrudd hos våre leverandører eller forretningspartnere kunne føre til terminering av kontrakt med Sande Gård AS.
Sande Gård AS har også fokus på forebyggende tiltak. Alle nye leverandører av betydning blir forelagt vår etikkerklæring. Ansvarlighet i vår egen og våre leverandører og forretningspartneres virksomhet er viktig for oss. Vi har derfor som mål å innarbeide krav i våre kontrakter som skal bidra til sikring av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår leverandørkjede.

5. Oppfølging
Der det er nødvendig følger vi opp våre leverandører løpende, for å sikre at faktisk eller potensiell negativ påvirkning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold blir minimert. Avvik og resultater blir loggført.

6. Kommunisere med interessenter
Sande Gård AS er opptatt av å kommunisere og å være transparent i vår praksis. Spørsmål
angående våre aktsomhetsvurderinger kan rettes til Mikal Sande: mikal.sande@sandegaard.no.
Vi besvarer henvendelsene løpende, og senest innen tre uker.

7. Samarbeid om gjenoppretting
I de tilfeller negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold blir avdekket i vårleverandørkjede eller hos forretningspartnere, vil vi i samarbeid med leverandørene forsøke å kompensere for skader som har oppstått som følge av vår påvirkning. Ingen skader har blitt avdekket på nåværende tidspunkt.